diumenge, 7 d’abril del 2013

4. Camí Ral de la Vall de Llémena (de Llorà a St. Martí)

Aquesta bonica ruta segueix el Camí Ral de la Vall de Llémena des de Llorà fins St. Martí de Llémena. Es pot continuar, per la banda de Llorà fins St. Gregori, i per la de St. Martí fins St. Aniol de Finestres. L'itinerari 33 ens ofereix la possibilitat d'anar des de Santa Afra a Llorà. 
Passarem prop del riu, per camps i boscos, i pel costat del cràter d'un volcà.
Es tracta d'un recorregut lineal: si no es disposa de dos cotxes, la ruta serà d'anada i tornada pel mateix lloc. També es pot fer més curt el camí, tornant quan es vegi convenient.

Desnivell màxim: 90 metres.
Temps: 1h 30 minuts (només anada).
Distància: 6,3 quilòmetres aproximadament.

Es pot seguir la ruta també per Wikiloc.


Podem deixar el vehicle a Llorà, just abans del Km 13 de la carretera.
Allà, al costat d'uns contenidors d'escombreries, baixa un carrer cap al riu, que hem d'agafar.  

Carrer que baixa    190m

Quan arribem al final d'aquest carrer, ens trobem amb una bifurcació: hem de continuar per la dreta. El camí de l'esquerra és el Camí Ral en direcció St. Gregori. Aquí arriba l'itinerari 33, que surt des de Santa Afra.

Bifurcació                175m         3'

Aviat travessem una torrentera per un pont i passem després per algunes masies, en pujada. El camí va paral·lel a la carretera, que es troba més enlairada.
Arribem a una cruïlla amb un poste indicador.

Cruïlla i poste           207m       17'         20'

A l'esquerra hi ha un petit pont. Si el passem, veurem a la seva dreta un plafó informatiu i, a l'esquerra, l'accés a l'ermita de St. Medir, a l'altre costat d'un camp. 
Ermita de St. Medir
Desfem després el camí i, al poste de la cruïlla, seguim l'indicació de "La Pallonera". El Camí Ral passa pel trencall de l'esquerra, però nosaltres anirem per la dreta per tal de contemplar el volcà del Clot de l'Omera. Precisament, el mas La Pallonera es troba en un extrem del cràter.

Clot de l'Omera           220m        3'          23'
El cràter del volcà, amb plantació de colza
Continuem el camí en pujada, i passem al costat de una torre elèctrica. Al cap de poc, arribem a la carretera, a l'alçada del km. 15: ens trobem al bonic Pla de St. Joan, tancat cap al sud per la muntanya tallada de St. Roc. 

Pla de St. Joan           250m       7'          30'

Seguim per l'asfalt cap a l'esquerra uns metres, fins trobar una parada de bus. Just després, agafem el primer trencall cap a la dreta. Per l'esquerra s'ens uneix de nou el Camí Ral.

Arribem a un plafó informatiu del volcà de la Banya del Boc i girem a l'esquerra. 

Plafó                            255m         3'           33'
Al fons, el volcà de la Banya del Boc
El camí passa per darrera de l'ermita de St. Joan (solen tenir la clau al mas del costat)
Ermita de St. Joan i, al fons, St. Roc de la Barroca
i segueix paral·lel a la carretera, fins trobar-la en el km. 16. 

La seguim una estona fins veure un trencall a mà esquerra, ben senyalitzat.  

Trencall                        247m       15'        48'

L'agafem i, un cop passat el mas Ca N'Abellar, la pista es converteix en corriol, que segueix al costat d'una filera d'arbres.

Tornem a creuar la carretera a l'alçada del km. 17. 

Carretera km 17            237m      10'           58'

Tot seguit, veiem a la dreta Cal Ferreret
Continuem per la pista, que va més o menys paral·lela a la carretera. Passem a l'alçada de Can  Llober, que veiem a la dreta.

Can Llober                   237m       15'          1h 13'

A la dreta també surt poc després una altra pista, que porta a l'ermita de St. Nazari, i que val la pena anar a veure, si es disposa de temps (10-15 min. de més).

Ara el camí s'acosta més a la riera i a la carretera, i la vall s'obre, per acabar arribant al nucli de St. Martí de Llémena.

St. Martí de Llémena   244m       16'         1h  29'
















2 comentaris:

  1. Avui hem fet aquesta excursió i ens ha encantat. Moltes gràcies per les indicacions tan clares i detallades. Hem passat un dia genial gràcies a tu. Em miraré les altres que has preparat, perquè ja tenim ganes de fer-ne una altra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les teves paraules! Tota la vall de Llémena és molt bonica. Us aconsello fer-la tota. Com haureu vist, la tinc ressenyada a talls. Salutacions cordials!

      Elimina